Mordet på en myte om ulven.

Ulveflokke har faktisk IKKE et strengt hierarki med “alfahan” og “alfahun”, højere og lavere rangerende unge ulve og hvalpe.

Selve ideen om at ulve skulle leve i et strengt hierarki, udspringer af et studie af ulve, holdt i fangenskab (Basel Zoo) (Rudolph Schenkel: “Expression Studies on Wolves” af med undertitlen “Captivity Observations” 1947).

I de sidste ca. 25 år har forskere, som har studeret ulveflokke i deres naturlige omgivelser, ulve- og hundeadfærd m.m dokumenteret at den gamle fortælling IKKE stemmer overens med fritlevende ulvefamiliers sociale liv – OG gang på gang søgt at gøre op med den sejlivede myte.
Artiklen her fortæller lidt om myten og de lange seje træk med at få myten aflivet:
https://phys.org/…/2021-04-wolf-dont-alpha-males…

En af dem, som har gjort mest for at komme den gamle myte til livs, er ulveforskeren L. David Mech, som har studeret/beskæftiget sig med ulve i mere end 60 år, grundlagt International Wolf Center og forfatter til adskillige bøger og videnskabelige artikler om ulven.

På baggrund af bl.a. 13 års observationer af en ulvefloks adfærd i frie omgivelser, konkluderer han at “the typical wolf pack is a family, with the adult parents guiding the activities of the group in a division-of-labor system in which the female predominates primarily in such activities as pup care and defense and the male primarily during foraging and food-provisioning and the travels associated with them.” Citeret fra
https://www.wolf.org/…/2013/09/267alphastatus_english.pdf
(PDF-udgave af original artikel her: https://cdnsciencepub.com/doi/10.1139/z99-099 )

For dem, som er lidt mere interesserede i emnet, kan jeg anbefale:
https://www.miljodirektoratet.no/…/publ…/m1197/m1197.pdf
(som er udarbejdet af 1) Høgskolen i Innlandet, Evenstad, Norge 2) Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Grimsö forskningsstasjon som”
Utredning om ulv og bosetting del 2)

Utredning om ulv og bosetting del 1 findes her:
https://brage.inn.no/…/258…/Skriftserien08_18_online.pdf

For dem, der (som mig) også interesserer sig lidt for, hvordan sejlivede myter opstår, er her et link til den oprindelige “historie”.
Bemærk at den både kan læses på engelsk og på tysk.
https://archive.org/…/SchenkelCaptiveWolfStudy…/mode/2up

Lars Madsen optog for 14 år siden denne video af Dave, der fortæller hvorfor der ikke findes en Alfa han eller hun – https://www.youtube.com/watch?v=tNtFgdwTsbU&t=9s