Hvor mange mennesker har ulve dræbt?

Det er der nok ingen der kan svare på. Det nærmeste vi kommer et svar er en meget grundig rapport ”The fear of wolves: A review of wolf attacks on humans”, udgivet af NINA, Norsk Institut for Naturforskning, i januar 2002. Rapporten er forfattet af 18 førende europæiske ulveeksperter med John D Linnell som den bærende kraft.

Rapporten bruges som reference at stort set alle der arbejder med ulvespørgsmål, idet der ikke hverken før eller siden er foretaget en så grundig undersøgelse.

Rapporten omhandler ulveangreb fra hele verden, fra flere hundrede år tilbage og frem til i dag.

Der ikke er dræbt mennesker i Europa efter rapportens færdiggørelse. Det er der derimod i Nordamerika, hvorfor disse angreb vil blive medtaget her.

Rapporten arbejder med 4 forskellige årsager til ulveangreb på mennesker:

  • Rabies, som er den mest almindelige årsag til ulveangreb på mennesker
  • Habituering, Ulve der vænnes til mennesker, mister deres naturlige ”frygt” for mennesker
  • Selvforsvar, hvis ulven trænges op i en krog, eksempelvis af en hyrde der forsvarer sine dyr.
  • Prædatorisk, ulve angriber mennesker for at få føde. Rapporten går i detaljer med årsagerne til sådanne angreb, som næste altid skyldes mangel på naturlig føde, ulve lever af affald og husdyrsaffald, børn der benyttes som hyrder i ovenstående områder m.m.

Spørgsmålet ”Hvor mange mennesker har ulve dræbt” Er relevant i ulvedebatten alene på grund af diskussionen om hvor farlig er ulve overfor mennesker i Danmark, under de forhold ulve og mennesker lever sammen på i dag.

De tal vi på den baggrund finder relevante må derfor hentes fra lande, der er sammenlignelige med Danmark. Det vil sige Europa og Nordamerika.

Sidst en person blev dræbt af ulv i Skandinavien (Norden), var i 1882 i Finland

Sidst en person blev dræbt af ulv i Europa, var i 1974 i Spanien

Der var ikke dræbt personer af ulve i Nordamerika i over 100 år, da rapporten blev udgivet. Det har desværre ændret sig da en canadisk mand blev dræbt i 2005 (af habituerede ulve) og en kvinde blev dræbt i Alaska i 2010.

Her vil de ulveangreb, som har haft fatal udgang blive gennemgået i omvendt kronologisk rækkefølge efter årstal.

Ifølge NINA’s rapport er der efter år 1900, sket angreb med fatal udgang 3 gange, på mennesker i Europa. Disse angreb kostede samlet set 9 børn livet.

Det skal understreges at der i det efterfølgende kun er medtaget vildtlevende, uhabituerede, rabielfri ulve. Det gør sammenligningen med situationen i Danmark mere realistisk. (undtagelsen er episoden i 2005 fra Canada) Den episode er taget med, fordi den er meget kendt og mange ikke er klar over at ulvene var delvist habituerede.

Under alle omstændigheder skal tallene, og de 5 episoder ses i lyset af at der lever mellem 10.000 og 20.000 ulve i Europa, og ca. 60.000 til 65.000 ulve i Nordamerika.

Den korte version:

Årstal Sted Døde Omstændigheder
2010 USA (Alaska) 1 Prædatorisk
2005 Canada 1 Prædatorisk, af habituerede ulve
1974 Spanien 2 Prædatorisk, af syg hunulv med hvalpe
1957-59 Spanien 2 Prædatorisk
1937 Polen 5 Prædatorisk

 

Den uddybende version:

USA, Alaska, 32-årig kvinde dræbt Marts 2010

Candice Berner, en spinkel kvinde på 32 år var netop ankommet til den lille landsby Chignik Lake fra Pennsylvania. Samme dag hun ankommer beslutter hun at løbe en tur. Det terræn hun løber i, har en vegetation på ca. 3 meters højde og der blæser en kraftig vind (ca. 15m/sek.) fra vest. Sigtbarheden var lav (10-25 meter)

Candice Berner løb fra Vest mod øst. 2-4 ulve kom fra øst mod vest. Det betyder at det er meget usandsynligt at ulvene ikke har fået færten af hende. Hvad der skete, er noget usikkert, men det er alt overvejende sandsynligt at Candice Brener har fået øje på ulvene der har haft kurs, mere eller mindre direkte imod hende. Det har fået hende til at vende rundt i et forsøg på at flygte. Derefter er hun blevet dræbt af en eller flere ulve.

Der blev efterfølgende nedlagt 8 ulve i området. Den ene matchede DNA fra Candice Berner.

Denne episode er beskrevet i en rapport ” Findings Related to the March 2010 Fatal Wolf Attack near Chignik Lake, Alaska”

Canada, 22-årig mand dræbt, november 2005

Den 22-årige Kenton Joel Carnegie blev dræbt af ulve, nær Port North Landing. Ulvene var efter alt at dømme habituerede på grund af adgang til affald rundt om i regionen. Kenton som var geologistuderende fra University of Waterloo i Ontario, var blevet advaret af flere lokale borgere om ulvene i området kunne være farlige, på grund af habituering. De nærmere omstændigheder om angrebet er beskrevet i bogen ”Cry Wolf” af Harold R. Johnson.

Spanien, Rante episoden. 1974 – 2 børn dræbt

  1. 3. juli 1974 bed en ulv, en 13- årig pige i brystet og en 59-årig dame i hånden. Hvorefter ulven blev jaget væk. Begge overlevede.
  2. 4. juli, altså dagen efter, snuppede en ulv en 11 måneder gammel baby, som senere blev fundet døende.
  3. 10. juli 1974 snuppede en ulv en 3-årig dreng, som blev fundet død 250 meter fra stedet hvor han blev taget. Et vidne sagde at der var tale om en ammende hunulv.
  4. 14. juli blev en ammende hunulv fundet død af forgiftning. Ovenstående angreb skete alle indenfor en radius af 6 Km, fra hunulvens hule, hvor der blev fundet 2 hvalpe. Hunulven havde svære parasitangreb. Angrebene stoppede efter hunulvens død.

Spanien, Vimianzo episoden 1957-1959. – 2 børn dræbt

Første angreb var d. 25. juni 1957 i landsbyen Vilare. En ulv angreb 2 5-årige drenge. Den ene dreng slap væk, men den anden dreng blev dræbt. Folk der så ulven hævder det var en ammende hunulv.

Andet angreb d. 22. oktober 1958, i landsbyen Tines. Også denne gang var det en ammende hunulv der angreb to 5-årige drenge. Den ene af drengene blev bidt i hovedet og kom slemt til skade, men overlevede.

Tredje og sidste angreb skete d. 21. juni 1959, i landsbyen Trasfure. Denne gang var det 2 fireårige drenge der blev angrebet. Den ene blev bidt i ryggen og døde kort tid efter, den anden lykkedes med at flygte.

I august 1959, blev 2 ulve skudt i området, hvorefter angrebene sluttede.

Polen (Hviderusland) –

10 børn blev angrebet i en bølge af angreb, i august 1937 i byerne Tymoszewicze og Hryniewicze, idet østlige Polen (Området ligger i dag i Hviderusland). Mindst 2 ulve deltog i disse angreb. I alt kostede disse angreb 5 døde børn.

Ole Pedersen